Ät bättre och må bättre! Här får du koll på kostcirkel, tallriksmodellen och vad menas med anti-inflammatorisk kost. Sen kan du kartlägga dina egna kostvanor.
Vad vi äter är en av hörnstenarna för vår hälsa och välmående. Men det är lätt att bli förvirrad av alla kostråd som haglar i dagspress och media. Vad är det som gäller och hur lyckas man med att äta det man vet är bra för en?
I den här artikeln får du koll på faktan och möjligheter att reflektera över vad du faktiskt äter. I uppgiften (till höger) kan du identifiera vad i dina kostvanor du kan förbättra och hur du kan undvika att stoppa i dig det du inte vill äta.
Men först en faktagenomgång för att navigera genom kostdjungeln.
Livsstilen påverkar dina matvanor När vi är stressade, har sovit dåligt eller mår dåligt psykiskt påverkas ofta våra matvanor till det sämre.
Då händer det lätt att vi inte äter sånt vi egentligen vill. Det är därför viktigt att inte bara ”räkna antalet ärtor” på tallriken, utan också se till hur du mår i stort.
Hur mår just du av olika livsmedel? Allt mer forskning tyder på att kosten påverkar oss på ganska olika sätt beroende på vilka gener vi råkar ha. En viktig aspekt är därför också att lära känna sin egen kropp.
Vad mår du bra av att äta och vad mår du mindre bra av? Det kommer hjälpa dig att prioritera rätt kost.
Matcirkeln och tallriksmodellen
1965 lanserade Svenska Livsmedelsverket ”kostcirkeln”. 1991 bytte den namn till ”matcirkeln”. Deras rekommendation är att man varje dag ska äta något livsmedel från varje grupp, för att får i sig en bra variation av näringsämnen.
De olika grupperna är:
- Frukt och bär
Innehåller mycket vitaminer och fibrer. De olika färgerna kommer från antioxidanter som är skyddande ämnen.
- Grönsaker Innehåller fibrer och många vitaminer som till exempel folat, vitamin C och karoten som i kroppen kan omvandlas till vitamin A. Fibrer håller magen igång och kan hjälpa till att hålla vikten.
- Potatis och rotfrukter
En källa till kolhydrater, vitamin C, vitamin B6, kalium, karoten och fibrer.
- Bröd, flingor, gryn, pasta och ris Kolhydratskällor som innehåller fibrer, vitaminer och mineraler. I fullkorn siktas inga delar av sädeskornet bort utan även groddar och kli tas tillvara, vilket gör fullkornsprodukterna mer näringsrika och bra för magen än de siktade sorterna.
- Matfett Innehåller fleromättat, enkelomättat och mättat fett i olika proportioner. I matfett finns också vitaminerna A, D och E. Olja innehåller omättade fetter som är nödvändiga för hälsan och bidrar till en bra sammansättning av blodfetterna.
- Mjölk och ost Ger många vitaminer och mineraler, till exempel kalcium som bland annat behövs för skelettet och tänderna.
- Kött, fisk och ägg Näringstäta livsmedel rika på vitaminer, mineraler och protein. Vitamin B12 finns enbart i animaliska livsmedel. Livsmedelsverket rekommendation är att begränsa kött och chark intag till max 500 gr per vecka