Hur du slipper benhinneinflammation i sommar

Hur du slipper benhinneinflammation i sommar

Vad är benhinneinflammation?

Vårt skelett har en benhinna ytterst där bland annat muskler fäster som gör att vi kan röra på skelettdelen. Benhinnan kan vara smärtkänslig, och om belastningen blir för stor kan den irriteras och/eller inflammeras. Även om det heter benhinneinflammation är det i de flesta fallen ingen inflammation. 

Vilka symtom har man?

Man har ont på underbenets framsida, på insidan av skenbenet. Gör oftast ont vid löpning, långa promenader eller hopp/landning.

Varför får man benhinneinflammation?

Benhinneinflammation är en överbelastning, och detta får man när belastningen på en vävnad blir för stor mot vad den är van vid. 

Vanliga orsaker kan vara att man dragit igång löpningen för hårt, friidrottare eller att man varit på semester och gått mycket i mindre bra skor.

Hur behandlas det?

Benhinneinflammation är som sagt en överbelastning, ett symtom på att slitaget varit för stort. Att ta en paus från den/de provocerande aktiviteterna är klokt.

Det kan ibland finnas andra orsaker bakom det. Varför får man det bara på ena benet? Du springer ju lika mycket på båda benen..

Om man går till en duktig terapeut så kan hen bedöma detta, tex:

  • Sätesmuskulatur som inte är tillräckligt aktiva
  • Svaghet i underbenets muskulatur
  • Stelheter i fotled, knä eller höftler

Träning vid benhinneinflammation:

Att vila från den provocerande aktiviteten (tex löpning) kan vara en bra start. Beroende på hur ont du har kan man behöva vila helt, alternativt dra ner på det. Under tiden kan man testa alternativ träning ett litet tag som tex cykling, rodd, crosstrainer, simning eller styrketräning.

Använd sköna skor. Ligga på rygg och göra fotcirklar dagligen brukar vara bra, ca 1-2 min 2-3 gånger om dagen. Tåhävningar på trappa, ca 15x3.

Ha det fint!

/Naprapat, Filip

Tillbaka till blogg